Tuesday, February 5, 2013

Bersyukur,,,, umpama mati hidup semula

15 Dec 2006.part 1


Tup2 nk cita blk erk kejadian nie,mmg dah lama tp xmungkin aku lupakan smpi bebila,,,parut pun masih ada,,xmungkin,,bila ngat mcm xpercaya,,umpama mati hidup kembali….aku bersyukur kepada Mu YA ALLAh..

Aku masih ingat lg cne,,kejadian tu,,sungguh aku xtipu,hanya aku yg tau..org lain mmg blh berckap tp aku yg melaluinya..masih segasr di ingatan ku,,

Pada minggu itu,,ntah la nk ckp pun susah,,yela benda dah nk jadi,, Dia yg menentukan,,pd minggu tu,,,aku syif mlm,,,abah suh drive tp aku xmau,,aku nk drive abah x bg,,mungkin itu petanda sesuatu nk jd,,,nk dijadikan cerita,,minggu tu aku keja mlm,,aku drive ke tmpt keja,,tp mlm tu abah nk hantar tp aku berkeras nk drive g keja,,so mlm tu aku drive la,,syif kul 11pm -7 am..aku bg alas an xpela sok city point ada wat jual harga murah pg2,,aku nk bli baragn skit yela dah n raya haji time tu…xpela..

Nk dijadikan aku xtau cne leh jd,,,aku nmpk mcm benda melintas aku cuba elak,tp aku terlanggar kun yg oren putih tu,,,lps tu aku xtau apa jadi,,benda melintas tux tau apa,khayalan aku atau sesuatu benda lain,,aku xpasti,,xtahu,,,

Tp bila aku sedar,ada uncle cina tu ckp ,,adik ckp amik wallet,,terus kita ke hospital,,masa tu aku xtau nk ckp cne,,betapa sakitnya dada aku,,aku menangis xpyh ckp la,,,aku sempat minta unvcle tu kol abah,,aku sempat bg no fon,aku dgr uncle ut kola bah ckp aku xcidnet dan otw ke hospital jitra,,,,,,,,mmg sakit sgt,,aku xtau nk ckp cne,,masa tux tau mcm2 aku terbayang..

 

JOM SAMBUNG,,,MAAF COPY DR PART 1..

yup smpi kt hopstial jitra terus ke wad kecemasan...uncle tu yg uruskan sume,,,sakit mmg sakit,,xpyh ckp la,segala2nya xkena...pastu aku xtau,,yg aku tau mulut aku berdarah,,,tgn luka skit dgn kaki,,x-ray dibuat,,xlama lps tu mak dan sume smpi,,,masa tu mmg sakit,,aku xtau nk ckp cne,,dada aku sakit sesangat,,,x-ray dah siap tp still xdpt result,,,mati2 sume ngatkan aku anak uncle tu sbb muka putih,,yup sume org ngatkan aku anak cina msa tu,,yela masa tu xpakai tdung lg,,pastu,,,xlama,,,dr hospital jitra aku dipindahkan ke hospital alor star,,,masa dlm ambulan nk ke sana aku xbg mak naik dgn aku,,ngah keh yg nek dgn aku,,yup,,smpi kt sana pun sama juga,s,akit sgt,,x-ray pun xdpt tau ,,,aku xde patah2.cuma gig je yg patah tu sj,,tgh hari tu ,,aku perlu ke KMc tuk wat ct -scan..yg masuk dlm terowong tu,,hihi,,,masa tu bru mak naik ambulan bersama..hihi..lama juga la,,,,mmg sejuk sgt2,,yup result dh dpt,,,aku mengalami pendarahan dalaman dan hati sebelah kanan hancur stage 3@4 xngat la,,,mmg xde luka tp aku mengalami kecederaan dalaman,,,mmg sakit sgt,,


balik semula ke hosp alor star..result xray dan result ct scan dah kuar,,,tp aku kena admit wad juga sekejap,,,pastu bang mie ( pakar bedah kt hops alor star..anak tok imam kg), dtg kt katil,,terangkan dkt aku,,aku kena operation segera,,,dia maklumkan ttg hati,hati dah rosak,,sume ada stage 6,, tp aku xsure aku nyer stage 3@4 sbb dah lama sgt,hihi..aku sign brg kebenaran..yup xsmpi 10 min admit wad terus aku dibawa ke dewan bedah,,sayunya hati aku melihat muka mak,abah dan sume,,bila msk dewan bedah tu terus oksigen dimasukkan kt mulut aku xsedar,,,,menurut mak dan arwah tok,,aku menjlani pembedahan 2 kali,,hair pertama dgn hari ketiga..yup mmg aku tau,,yg 1st sbb nk cuci pendarahan yg berlaku,,yg kedua tuk buang hati yg rosk,,blh x buang tp takut effect pada masa akan dtg..


Slps operation baru aku koma,,koma pun disebabkan ubat,,,,so sad bila dgr org bercerita,,mcm2...asanya 8hari juga aku kt icu,,,aku kt bilik sorg,,lau nk ikut dlm bilik tu sume pelawat xleh msk,,tp disebabkan abg mie,,sume blh masuk,,,yup asanya mcm tdo je,,apabila ubat makin dikurangkan aku mula buka mata,,tp bygkan sume tgn kaki leher sume ada wayar,( parut bekas jarum tuk masukkan wayar pun masih berbekas lg))thanks kepada yg sume yg banyak memberi semangat,,wpun aku dh hampir2 sedar,,aku masih blh lihat sape yg dtg,,cuma aku xleh bersuara,,aku hanya dpt melihat sj,,semakin hari aku asa semakin kuat ,,,sayu melihat muka my familiy,,sayu seangat2,,yup,,smpi mak penah bercerita,,aku kena dialisis,,takut buah pinggang ada darah ke cne xtau,,doc panggil mak dgn abh tp hanya abah sj yg penerangan d doc,,mak xsanggup,,,yup aku memahami sbb ia mengingatkan kepada arwah adik,,,sepatutnya besak pg dilakukan dialisis tp mlm tu juga wat sbb atas arahan abg mie,,aku bersyukur spjg kt sana segala-galanya dipermudahkan..bila dah sedar,,sepenuhnya aku xmampu nk bersuara juga,hnya gerakan sj yg dpt memberi maklumat,,,asanya dlm 8hari aku kt icu,,,sok nya aku dipindahkan ke wad biasa,,tp hanya satu mlm saja dkt wat apa xtau,,pastu aku ditukarkan ke wad F hingga la aku discaj,,spjg kuar icu,,arwah tok yg jaga,,aku xbg mak jaga,,xtau napa,,masa arwah adik pun arwah tok yg jaga,,,cuma satu mlm tu sj my kaezn shima yg jaga aku,,,masa tu aku kena byk bergerak,,hihi,xleh sj duk ats katil..tp bayangkan la,,setiap 2 jam aku kt wad F aku perlu minum susu ensure,,,,4 hari dkt wad F,,byangkan la,,tp aku minum juga,,,nk cpt sht,,masa kt wad F, tu brulah stapler yg operation dibuka,,hihi,,yup parut masih kekal smpi skunk,,,aku xlupa,,lastly,,aku discaj pada esok tu nk raya haji,,,tp doc dah pesan,,kalau aku muntah terus sj bw ke hops,,,mmg aku takut,,aku xnk,,sume org suggest mkn ikan haruan kering,,sup la dsbnya,,tp aku mmg jenis xmkn ikan darat nie,,byk petua siap suh grg pastu blend bg halus supaya xperasna,,tp aku jenis xmakan,,,mak mmg xwat la,,bkn apa takut aku muntah so len lak jadinya..lg haru biru asanya..yup alu blk terus ke umh tok,,,,mmg sok tu raya sapa pun xprepare apa2..ptg tu dgn sok pg ramai yg bg ketupat,,tp aku tgk sj,,,,hihi,,masa tu mmg kurus sgt2,,berat aku 68 kg cecah nya sbb keja hotel,,,mkn je,,tp lps axcident tu mmg kurus sgt2asanya 50kg pun xsmpi...mlm tu pun ramai yg dtg,,ptg tu pun sama..sok tu nk raya,,aku xde istilah raya bg ku,,,lps sembahyang aya rumah dh penuh,,tp aku perlu ke hospital juga perlu daily dressing,,yup selama 2 week aku perlu daily dressing bekas luka operation... 2 week,,,,lps aya..2 bln mc...sjng sakit tu aku mkn gamat healin dgn susu ensure,,pastu anya nasi berlauk daging shj,,apa pun xbrani,,ayam pun aku mkn selepas 3 bln,,aku takut,,,mmg takut sbb benda dlm,,


spjg kt umh ramai yg melawat,,so sad bila org dtg,org bercerita,,aku koma masa kejadian,,,tulang rusuk patah tertikam hati dan mcm2 lagi,,mcm nk sj menjerit,,sume tu xbetul..aku xkoma masa kejadian,,,aku xpatah dsbnya,,,tp sume tu haya dlm hati,,masa tu mmg aku down sangat,,,aku xlupa ,,datin normala samsudin pun dtg melawat,,masa tu dah kuar hosp,,time tu pak njang keja dgn tok mi,,yup spjg aku kt hosp depa kt zurich bercuti,,,datin nk dtg juga2 cne pun,,sblm tu pak njang blk dulu,,byk juga nasihat dgn semangat diberikan,,tak lupa juga kps sume yg byk bg semangat kpd aku..yg paling aku xtahan n sgt2 sedih bila ada yg berckp,,,mesti mak blh jd gila lau aku matiiii..ya allah,,kenapa smpi mcm tu skali,,bkn kah ajal dan maut sume di tgnnya..dlm 2 minggu aku kuar wad,,aku dpt interview,,tuk post jwtn sektor kerajaan,,time nie juga aku minta apply smbg bljr,,mcm2 la,,,,


akhir sekali aku sayang sume,,,,,mak,abah,arwah tok,wan, mak n bapa sedara,sepupu2 aku,,kawan2 sume yg dr pMM,,sek men sek ren,,dan geng holiday villa doctor2 yg merawatku, nurse2 sume.terima kasih ats doa kalian dan byk memberi semangat kpd aku..smpi sekarang aku xlupa,,maaf la jika memeningkan kepala skit ye,,ayat tunggang tebalik,,hihihi,,, smpi skunk bila berckp pasal hati,,mmg aku sgt2 sensitif,,sgt2,,,,ntahla,,

xsangka,,lps kejadian ni aku mula berjinak dlm dunia bakers,,wpun hanya dgn choc moist cake, tp alhamdulillah akhirnya aku dpt ujian medsi,,xsangka,,yela time tu aku masih mc,,aku hanya berserah sj,,aku hntr surat permohonan iaitu 3hari sblm tarikh tutup,,yela hari tu hari kamis,mmg aku berserah sj,, 

akhir sekali aku bersyukur di panjangkan usia,,yela ,,mungkin ada hikmah di sebalik ekajdian ini dan segala2nya dipsermudahkan semasa berada di hosp,,,alhamdulillah,,


nt aku share,,cne aku leh mula dlm dunia bakers,,


salam...

2 comments:

  1. alhamdulillah, dah sihat balik..sesungguhnya apa yang terjadi itu punya hikmah disebaliknya kan amani. take care!

    ReplyDelete